Oorzaken van schulden

Moeder en kinderen

Na de scheiding moest ik opeens van de helft zien rond te komen.
Er zijn meerdere oorzaken waardoor steeds meer mensen financiële zorgen of schulden hebben.

  • Levenskruispunt. Lang niet iedereen spaart om tegenslagen te kunnen opvangen. Levenskruispunten kunnen de oorzaak zijn van een grote verandering in uitgaven of inkomen. Zoals scheiding, trouwen of pensionering. Veel mensen hebben niet geleerd hoe zij zich kunnen aanpassen aan een nieuwe situatie of die aanpassing is niet snel te realiseren (bijvoorbeeld door contracten). Daarmee ontstaan schulden.
  • Het leven is duur. De afgelopen jaren hebben we te maken met bijvoorbeeld de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, hoge inflatie en daardoor verminderde koopkracht. Als het inkomen lager is dan de vaste uitgaven, blijft er geen geld over voor basisbehoeften zoals eten en kleding. Om te overleven, lenen mensen dan geld.
  • Geen overzicht. Het NIBUD geeft aan dat 75 procent van de Nederlanders geen overzicht heeft over de maandelijkse uitgaven. Sommige mensen weten niet goed hoe zij dit overzicht kunnen krijgen en houden.
  • Compensatie. Als mensen te maken met een laag zelfbeeld, stress of negatieve gevoelens, dan kunnen zij geld uitgeven om zich beter te voelen. Dat lijkt de pijn tijdelijk te verminderen. Ook verslavingen (gok-, alcohol-, drugs-, koopverslaving) kosten vaak veel geld. In deze situaties moet de onderliggende oorzaak worden aangepakt.
  • Schaamte. Uit onmacht grijpen veel mensen niet in als de stapel onbetaalde rekeningen groeit. Daarbij blijkt schaamte een grote rol te spelen. Veel mensen vragen dus pas hulp als financiële zorgen schulden zijn geworden.(Verborgen Leed, SchuldHulpMaatje 2015)

Naast deze oorzaken zijn er nog meer situaties waardoor mensen in financiële problemen komen. Zoals het moeten terugbetalen van uitkeringen of toeslagen, een tekort aan kennis of vaardigheden, een onvindbare of niet draagkrachtig ex-partner of slachtoffer worden van fraude of bedrog. Op schuldhulpmaatje.nl/ervaringsverhalen vertellen mensen hoe zij in financiële problemen kwamen.