Overbestedingsschulden

overbestedingsschulden

Er is in principe genoeg geld en inkomsten, maar je hebt meer uitgegeven dan je te besteden hebt en/of je hebt teveel kredieten afgesloten en bent hierdoor in de financiële problemen gekomen.

Als je pint of chipt, merk je eigenlijk niet dat je geld uitgeeft. Met een creditcard kan je zelfs betalen als je geen geld (meer) hebt. Hierdoor heb je al snel geen overzicht meer over je geldzaken.

Dit wordt in stand gehouden als er een kredietlimiet op de bankrekening is en je in de min of ‘rood’ mag staan. Ook kopen op afbetaling is eigenlijk geld lenen. Je leent geld om iets te kunnen kopen. Bijvoorbeeld bij een postorderbedrijf of bij de autodealer. Dat geld moet in gedeeltes terugbetaald worden inclusief een hoge rente. Hierdoor wordt het product een stuk duurder. Als het een product is dat maar kort mee gaat, is het product soms al versleten terwijl de lening nog steeds afbetaald wordt. Ondertussen moet er ook weer een vervangend artikel aangeschaft worden waar ook weer voor geleend wordt. Op deze manier leen je geld dat je niet kunt terugbetalen.

Uitkomst/Tip/Oplossing: leer om een budget te maken en hier binnen te blijven, zeg eventuele creditcards op en laat de kredietlimiet/mogelijkheid tot roodstand op de bankrekening verwijderen.